•  
  • Stripverhaal: Nooit meer bang voor de tandarts
  • Bezoekers op deze pagina: 46150

Super studeren met Mindmaps

Mindmaps zijn HET ideale middel om te studeren. Sinds het begin van mijn studie maak ik mindmaps van bijna alles wat ik moet leren. Hoe langer ik bezig ben met het maken van mindmaps hoe beter het me bevalt. Ik maak ze steeds makkelijker, sneller en mooier. Het werkt volgens mij prima want ik heb alle tentamens in een keer gehaald (meestal met mooie cijfers) en onthoud wat ik geleerd heb zo dat ik het weer bij volgende vakken en in de praktijk kan gebruiken.

Mindmaps van mijn vakken

Ik zet de mijnmaps van mijn studie op deze website zodat je ze kunt gebruiken om de vakken te leren. Ik ben nu derde jaars tandheelkunde, dus ik heb alleen mindmaps van tot het derde jaar.

Als je iets wilt weten over tandheelkunde dan kun je dat ook vinden in de mindmaps. Of als je voorbeelden van mindmaps wilt zijn, dan kun je ze hier bekijken.

Wat zijn mindmaps?

Een mindmap is grafische weergave van de verbanden in je hoofd. Het is een tekening over een onderwerp met het onderwerp in het midden en takken die naar buiten strallen waarop alle hoofdonderwerpen die bij dat onderwerp horen. Vanaf de hoofdtakken lopen weer zijtakken met dingen die daar bij horen enz.

mindmap periodieke controle

Elke hoofdtak heeft een eigen kleur. Op een hoofdtak staat 1 woord, iets wat mij niet altijd lukte, en er staan zoveel mogelijk tekeningen bij om dingen te verduidelijken.

Elke mindmap is anders en is een persoonlijke weergave van een bepaald onderwerp. En als verschillenden mensen een mindmap van hetzelfde onderwerp maken dan zien ze er altijd anders uit.

Wat is nou het voordeel van een mindmap?

Door het maken van een mindmap krijg je overzicht op een onderwerp. je ziet de structuur. Als je een mindmap maakt over je studie stof dan leer je die stof zeer goed.

Je kunt heel snel en gemakkelijk herhalen. Met mijnmaps kan ik in 10 minuten alles wat ik de afgelopen week had geleerd herhalen. Voor het tentamen kijk ik een paar keer mijn mindmaps door en ik weet het weer. Gewone aantekeningen herhaalde ik nouwelijks omdat dat heel veel leeswerk is. Met een mindmap zie je het meteen en denk je: oja, dat zat o en dat zo.

Je kunt heel snel dingen terug vinden. als je opdrachten maakt en je afvraagt hoe iets precies zat dan pak je je mindmaps er weer bij. En mijn ervaring is dat als je het antwoord niet vind in je mindmaps dan heb je dat de eerste keer ook niet opgepikt en weet je dus wat je moet aanvullen.

Zijn er ook nadelen?

Ja die zijn er ook. In het begin moet je er heel erg aan wennen. Je hebt net een tak getekend en wilt er nog iets bij schrijven en dat past dan niet meer... Je kunt eerst een klad mindmap maken en daarna een mooie mindmap maken.

Het maken van een mindmap kost veel tijd tenminste ik was er soms best lang mee bezig, veel langer dan alleen de stof lezen en wat aantekeningen maken. Vooral omdat ik voor ik een woord opschreef lang nadacht over waar ik dat neer wilde zetten. Dat laat ik nu wat meer los en ik zet het op "gevoel" neer.

Maak je echter geen zorgen over dat het maken van een mindmap veel tijd kost. Het is vooral een gevoel. Uiteindelijk leer je de stof veel sneller. De tijd die je in het maken van een mindmap stopt betaald zich dubbel en dwars uit want je kunt nu heel snel herhalen.

Hoe langer je mindmaps maakt hoe sneller je ze kunt maken. Dus geeft niet op.

Als iets je niet duidelijk is dan is het moeilijk om daar een mindmap van te maken, maar dan weet je meteen welke verbanden nog niet duidelijk zijn en dat is dan ook wel weer erg handig.

Sommige mensen vinden het gek. "zijn dat echt jou aantekeningen?" Tijdens college maak ik aantekeningen in mindmap vorm, die zien er niet zo mooi uit omdat ik nogal snel moet werken om het bij te houden. het is dan ook zaak deze klad mindmaps zo snel mogelijk uit te werken.

Steeds meer mensen herkennen het overigens, dus dat nadeel wordt met de tijd minder.

Hoe maak je nou zo'n mindmap?

Tips voor het maken van mindmaps

  • Gebruik zoveel mogelijk kleuren. Het is leuk om te doen, en je herkent de onderwerpen sneller.
  • Gebruik kleuren, stiften, pennen of potloden waar je graag mee werkt. Dat verhoogd het plezier en daarmee de kans dat je ze vaker en beter maakt. Wat je het prettigste vind is een kwestie van uitproberen. Zelf gebruik ik de stiften en de finelijners van stabilo (die zoiezo erg populair zijn onder scholieren en studenten). Ik gebruik ook graag fluor klueren, soms om mee te schrijven, en om bepaalde woorden extra te markeren. Stiften en pennen vind ik fijner dan potloden.
  • Voor college aantekeningen gebruik ik een meerkleurenpen omdat het wisselen van kleuren met zo'n pen sneller is dan een andere stift pakken.
  • Maak er zoveel mogelijk tekeningen bij. Dat hoeven geen mooie tekeningen te zijn. Het gaat er om dat je ze herkent. Stok poppetjes zijn prima.
  • Gebruik hoofdletters. Het is iets meer werk, maar geschreven hoofdletters lees je sneller en makkelijker, net als de letters in stripalbums.
  • Een woord per tak. Want dan kun je vanuit elk word apart weer nieuwe takken maken.
  • Gebruik sleutelwoorden Een sleutelwoord is een woord waardoor je een heleboel dingen weer weet. Het zijn meestal zelfstandige naamwoorden.
  • Gebruik zoveel mogelijk symbolen. Verzin voor dingen die vaak voorkomen symbolen. Dan maak je ze sneller en zijn je mindmaps overzichtelijker.
  •