•  
  • Stripverhaal: Nooit meer bang voor de tandarts
  • Bezoekers op deze pagina: 07528

Tandheelkunde Studeren

Nederland

In Nederland kun je op 3 plaatsen tandheelkunde studeren:

Tandheelkunde is een lotingsstudie. In het jaar 2007-2008, zijn er 260 studenten ingeloot. De studie is per 2008 verlengt van 5 naar 6 jaar. Eerst 3 jaar bacheler en daarna 3 jaar master.

Vooropleiding

Om tandheelkunde te kunnen studeren moet je een VWO diploma 'nieuwe stijl' met het profiel Natuur en Gezondheid of Natuur en Techniek aangevuld met in de vrije ruimte biologie 1,2, of een VWO diploma 'oude stijl' met natuurkunde, scheikunde, wiskunde en biologie.

Je kan ook tandheelkunde gaan studeren als je een HBO diploma of propedeuse, een Universitair diploma (vallend onder het Europees Verdrag 1953 (incl. protocol 1974)) of een universitaire propedeuse diploma of Buitenlandsdiploma gelijkwaardig aan het VWO-diploma.

Decentrale selectie

Komendjaar is er voor tandheelkunde alleen een decentrale selectie in Nijmegen. In Amsterdam hebben ze sinds dit jaar (2009) geen decentrale selectie meer. Ik heb gehoord dat het ermee te maken heeft dat de studenten die decentraal geselecteerd zijn niet duidelijk beter zijn dan de studenten die zijn ingeloot. Maar ik vermoed eerlijk gezegd dat het een bezuinigingskwestie is.

De ACTA gaat in 2010 namelijk verhuizen naar een nieuw gebouw en de nieuwbouw blijkt duurder te zijn dan verwacht (3 miljoen tekort) en de decentrale selectie kost natuurlijk ook geld.

Een paar studenten hebben voor hun bachelor scriptie onderzoek gedaan naar het verschil tussen studenten die decentraal zijn toegelaten en studenten die zijn ingeloot. Alleen in het eerste jaar vonden ze vrschillen. De decentraal geplaatsten zijn iets eerder klaar met hun eerste jaar. Verder is er geen verschil in gemiddelde cijfers en totale studie duur. Wat wel uitmaakte was de lotingsklasse: dus het gemiddelde cijfer op je VWO diploma. Studenten met een hoger cijfer op hun VWO zijn sneller klaar met de studie en halen betere studie resultaten.

Amsterdam

In Amsterdam heb je het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) dat is een samenwerkingsverband van de faculteiten der Tandheelkunde van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU). De ACTA is de grootste tandheelkunde opleiding van Nederland en zelfs één van de grootste ter wereld. Ze hebben 540 medewerkers, 600 patiënten en 850 studenten.

Het aantal beschikbare studieplaatsen voor de ACTA is in het studiejaar 2007-2007 142, waarvan 76 plaatsen bij de Universiteit van Amsterdam, en 66 plaatsen bij de Vrije Universiteit.

Naast de hoofdvestiging in Amsterdam hebben ze ook een vesting in Almere waar patiënten worden behandeld.

Groningen

In Groningen hadden ze tandheelkunde, die faculteit hebben ze opgeheven en een aantal jaren later weer helemaal opnieuw opgebouwd, daardoor ziet het er allemaal vrij nieuw uit. Een mooi nieuw gebouw naast/aan het UMCG.

Nijmegen

Tandheelkunde in Nijmegen aan het UMCN Radboud Universiteit Nijmegen De opbouw van de studie is overal ongeveer het zelfde. Ze hebben een Ba-Ma structuur, een Bacheler van 3 jaar en een master van 5 jaar. Om tandarts te worden moet je de master hebben, met de bacheler kan je op zich niet zoveel, behalve dan aan de master beginnen. Om aan de master te beginnen moet je de bacheler volledig gehaald hebben. Ze hebben practica, colleges in blokken en digitale technieken voor het onderwijs. In het onderwijs staat de student centraal, je moet leren leren en je eigen leerproces bewaken. Alle vaardigheden die je moet leren worden in het onderwijs samengebracht. De propadeuse is een afspiegeling van de hele studie en dient ook voor toegang voor de rest van de studie.

 

Belgie

In belgie kun je in Leuven en in Gent tandheelkunde studeren. Ze hebben daar geen loting maar toelatingsexamen-Arts-Tandarts.

Toelatings examen

Het examen bevat vragen over biologie, scheikunde, fysica, wiskunde, informatieverwerving en redeneren. Ik schat op ongeveer VWO niveau want er staat ben je op school goed in deze vakken dan hoef je je over dit examen geen zorgen te maken.

Het is toch wat moeilijker voor Nederlandse VWO-ers, want het middelbare onderwijs is in België op een iets hoger niveau en er zijn cultuurveschillen aardoor je vragen anders interpreteerd dan Belgische studenten.

Het is heel belangrijk om goed te trainen op hoofdrekenen, want je moet daar sommen uit je hoofd uitrekenen waar je in Nederland een rekenmachine voor gebruikt. (Je mag geen rekenmachine mee.) Je hebt niet alle tijd (het zijn best veel vragen) en als je te lang bezig bent met uitrekenen krijg je het niet af. Dus hoe sneller je kunt hoofdrekenen en sommen kunt uitrekenen hoe meer voordeel je daarbij hebt.

Bij wiskunde hebben ze een gek soort vraag (iets over kleuren en potloden ofzo) die ik bij het VWO of bij mijn studie natuurkunde (toch voor tweederde wikunde) nooit was tegen gekomen.

Voor een fout antwoord krijg je punten aftrek, dus als je een vraag niet weet is het verstandiger hem open te laten. Een goed antwoord was 1 punt en een fout antwoord -1/4. Dus met 7 vragen goed en 3 fout had je 7-0,75= 6,25 en met 6 goed en 4 fout dus een 5.

Bereid je goed voor op de vragen. De belgiesche overheid maakt er geen geheim van wat voor vragen je krijgt, die kun je allemaal vinden bij de vlaamse overheid en mee oefenen. Het is me toen niet gelukt Belgische middelbare school boeken te vinden en zelfs het vinden van Nederlandse middelbare school boeken vond ik lastig. Bij de bib hadden ze maar een paar en niet van de goede klassen (4, 5 en 6 VWO leek mij handig). Bij de slechte gooien ze die kennelijk nog al snel weg, want ook daar vond ik niet veel. Ik had ooit hele mooie scheikunde boeken: chemie overal, voor 4, 5 en 6 VWO, maar die had ik na het halen van mijn VWO diploma meteen verkocht. Terwijl ik andere boeken nog jaren gehad heb (en nooit gebruikt...).

Het examen is in 2008 op: dinsdag 1 juli en dinsdag 26 augustus. Ze zijn in het Tentoonstellingspark van Brussel (Heizel). Je moet je electronisch inschrijven en dat kan vanaf maart-april.

Als je dit examen niet haalt kan je Biomedische Wetenschappen studeren en als je dan slaagt voor alle onderdelen dit ze met tandheelkunde gemeen hebben en je alsnog slaagt voor het toelatingsexamen kun je naar het tweede jaar van tandheelkunde.

Het toelatingsexamen kost 30 €.

Je moet trouwens eerst de toets halen en je daarna inschrijven (en dan het resultaat van de toets meenemen).

 

Collegegeld

Het collegegeld systeem is wat ingewikkelder maar is schat dat als ik er zou gaan studeren 533,1 € per aan collegegeld ga betalen. Toch stukken goedkoper dan in Nederland. Het colegegeld bedrag is trouwens afhankelijk van het aantal punten dat je haalt, bij meer punten wordt het duurder.

Leuven

In Leuven hebben ze gewoon vakken waarin je basiskennis en vaardigheden leert. (bv biofysica in het eerste jaar)

Website voor aankomende studenten tandheelkunde in Leuven.

Gent

In Gent hebben ze het programma compleet vernieuwd. De studie bestaat niet uit klassieke vakken, maar uit blokken en lijnen. Net als bij tandheelkunde in Nederland dus.

 

Duitsland

Tandheelkunde = Zahnmedizin (richtiger: Zahn-, Mund- und Kieferheilkunde oder kurz Zahnheilkunde). Je kunt het in iedergeval in Berlijn studeren. De studie duurt daar ook 5 jaar en heeft ook een ba-ma structuur.