•  
  • Stripverhaal: Nooit meer bang voor de tandarts
  • Bezoekers op deze pagina: 06371

Tandartsangst

Angst voor de tandarts komt veel voor, ongeveer eenderde van de bevolking heeft enige angst voor de tandarts. (650.000 Nedrelanders zijn bang voor de tandarts.) Sommige mensen zijn zo bang dat ze niet naar de tandarts gaan of pas bij erge problemen, afgebroken tanden en pijn.

Hoe kom je aan tandartsangst

Je kunt bang worden voor de tandarts door nare ervaringen bij de tandarts, vooral door de schooltandarts zijn veel mensen bang voor de tandarts geworden. Je kunt ook bang worden omdat mensen uit je omgeving zoals je ouders zelf bang zijn.

Je kunt voor veschillende dingen bang zijn, voor de pijn, voor verlies van controle. Je weet niet wat de tandarts gaat doen en opeens doet iets misschien wel pijn. Angst voor prikken of voor dokters in het algemeen.

Gevolgen van tandartsangst

De gevolgen van tandartsangst laten zich raden. Door niet naar de tandarts te gaan gaat je gebit verder achteruit en krijg je uiteindelijk (veel) kiespijn.

Relatie met andere angsten

Er is een realatie tussen tandartsangst en andere angsten zoals hoogtevrees. Ik heb zelf ervaren dat toen mijn tandartsangst verdwenen was mijn hoogtevrees ook verdwenen was. Je hebt dus kans dat als je iets aan je ene angst laat doen, bijvoorbeeld je tandartsangst dat andere angsten dan ook verdwijnen.

Wat kun je eraan doen?

Als je naar de tandarts gaat vertel de tandarts dan dat je bang bent dan kan hij of zij daar rekening mee houden. Je kunt je tandarts vertellen waarvoor je precies bang bent en hoe hij of zij jou het beste kan behandelen.

Tandartsen vinden het niet vreemd dat je bang bent en leren tegenwoordig met angstige patienten om te gaan.

Er zijn twee manieren die goed helpen tegen tandarts angst. De ene is de Tell-show-do methode: De tandarts verteld wat hij gaat doen, dan laat hij het zien en daarna doet hij het. Hierdoor weet je wat er gebeuren gaat. Er gebeurt dan niks onverwachts.

De andere is het langzaam wennen aan de behandelingen. De eerste behandeling bekijkt de tandarts bijvoorbeeld alleen naar je gebit en doet verder niks. De keer daarna doet de tandarts een eenvoudige behandeling enz. Tot uiteindelijk de meest ingrijpende behandelingen zoals wortelkanaalbehandelingen aan de beurt komen. Door deze opbouw van behandelingen wen je er langzaam aan. Dit is eigelijk de exposuur theorie, je stelt je bloot aan het geen je bang voor bent en daardoor neemt de angst af. Door het beginnen met de makkelijke behandelingen, dat zijn de behandelingen waar je minder bang voor bent wen je er aan door een tandarts behandeld te worden en je wordt er daardoor minder bang voor. In extreme gevallen begin je niet met een eerste behandeling, maar met een gesprek met de tandarts buiten de praktijk ruimte.

Deze twee strategien zijn prima te combineren. Je kunt ook met de tandarts afspreken dat je je hand op steekt als het pijn doet, hij/zij zal dan stoppen.

Technieken om je angst te verminderen

Er zijn ook technieken die je thuis/buiten het bezoeken van de tandarts kunt toepassen. Een is EFT en een andere is EMDR. EFT is Emotional Freedom Techniek, terwijl je aan je angst denkt klop je op bepaalde plaatsen op je lichaam en zeg of denk je bepaalde zinnetjes. Door tegelijk aan de angst of een andere emotie te denken en te kloppen activeer je een terugkoppelingsmechanisme in je lichaam dat zegt dat het ok is.

Een filmpje over EMDR bij tandartsangst EMDR is Eye Movement Desensitization and Procesing.

Speciale angstklinieken

Je kunt ook naar een tandarts gaan die gespecialiceerd is in het behandelen van angstige patienten. En als laatste zijn er de speciale angstklinieken die je behandelen onder diagnose. Bij zo'n behandeling wordt je gebit onder narcose behandeld, maar je angst wordt niet behandeld. Je tandartsangst wordt en dus niet minder van.

Tandartsangst links

Informatie

Boeken over tandartsangst

Tandartsangst mop

"Twee tandartsen komen uit een conferentieruimte. Zegt de een: "Wist jij dat één op de drie tandartsen bang is voor de tandarts?" Zegt de ander: "Ja, maar weet je ook dat de meeste bang zijn voor de behandelingen van hun coleega's?" "Gelukkig maar zegt de ene, ik voel me al een stuk beter." "

Uit "Bang voor de tandarts" Cor Anneese.

 

Speciale angstklinieken